Első Magyar Autós Kedvezmény Klub Kft. +36 (1) 510 0585 info@forensis.hu
Kérdésed van? Hívj most és azonnal választ kapsz! 9 és 17 óra között élő telefonos tanácsadás. Telefonszám: +36 1 510 0585

CSOK: A Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Akár 10 millió Ft állami támogatás az új szocpollal


A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015-től felváltotta a szocpolt, és vissza nem térítendő állami támogatásként hozzájárul a családok otthonteremtéséhez.

SZÁMOLD KI, MENNYI CSOK-OT KAPHATSZ!

Mi az a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015. július 1-től igényelhető az erre szerződött hitelintézeteknél. A kedvezményt 2016. év elején több ponton módosították, hogy még inkább segítse a családokat hozzájutni a megfelelő otthonhoz. A
CSOK mértéke a meglévő (vagy vállalt) gyermekek számától függően akár 10 millió forint is lehet.

Csak olyan vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek után igényelhető támogatás, aki nem töltötte be a 25. életévét, vagy már betöltötte a 25. életévét, de megváltozott munkaképességű. Meglévő gyermeknek számít a magzat vagy ikermagzat is a terhesség betöltött
12. hetét követően.

A 2015 előtti szocpolhoz hasonlóan a CSOK-nak sem feltétele a lakáshitel, de amennyiben szeretnéd kiegészíteni a lakástámogatás összegét, úgy az otthonteremtési kedvezmény lakáshitellel is kombinálható. Ilyenkor célszerű a CSOK-ot és a lakáshitelt ugyanannál
a banknál intézni, amennyiben ez lehetséges, mert így a CSOK ügyintézése ingyenes.

az adatok szolgáltatója a Bankmonitor

Milyen célokra igényelhető az otthonteremtési kedvezmény?

Bővítés

Bővítésről beszélünk, ha a már meglévő ingatlan alapterületét növeljük. Ez lehet oldalirányú bővítés, vagy tetőtér-beépítés. A tetőtér-beépítés lehet bővítés és építés is, attól függ, kap-e külön albetétet (helyrajzi számot) az alsó és felső szint.
Ha nem kap, akkor bővítésre igényelheted a CSOK-ot.

Új lakás vásárlás

A CSOK – hasonlóan a korábbi szocpolhoz – igényelhető új lakás vásárlására is. A 2016. januári CSOK módosítások következtében eltörölték a négyzetméter korlátot, így bármekkora ingatlan vásárolható.

Használt lakás vásárlás

A CSOK felhasználható használt lakás megvásárlására is. A maximális vételár már nem függ attól, hogy melyik településen van az ingatlan, a négyzetméter árat pedig már egyáltalán nem vizsgálják. Ennek részleteiről és további feltételeiről alább olvashatsz.

Építkezés

Újnak az a lakóház/lakás tekinthető, amelyet az alapozási munkáktól kezdve teljes egészében újonnan építenek, vagy emelet-ráépítéssel illetve tetőtér-beépítéssel jön létre (önálló bejárattal, önállóhelyrajzi számot kap).

A 10 milliós CSOK feltételei

 • kizárólag új lakás vásárlására vagy építésére lehet fordítani a támogatást
 • a lakás minimum 60 négyzetméter, a családi ház pedig minimum 90 négyzetméter kell, hogy legyen
 • a támogatást legalább 3 gyermekre lehet igényelni, meglévőket és vállaltakat együttvéve
 • szükséges NAV köztartozás mentességet igazoló dokumentum, illetve legalább 2 éves folyamatos TB jogviszonyról kiállított OEP igazolás, amelybe a közfoglalkoztatotti munkaviszony nem számít bele

A lakástámogatás összege

Használt lakás vásárlás vagy bővítés esetén:

Gyermekek száma Ingatlan alapterülete CSOK összege
1 gyermek 40 m2-től 600 000 Ft
2 gyermek 50 m2-től 1 430 000 Ft
3 gyermek 60 m2-től 2 200 000 Ft
4 vagy több gyermek 70 m2-től 2 750 000 Ft

Új lakás vásárlás vagy építés esetén:

Gyermekek száma Ingatlan alapterülete CSOK összege
1 gyermek lakás: 40 m2-tőlház: 70 m2-től 600 000 Ft
2 gyermek lakás: 50 m2-tőlház: 80 m2-től 2 600 000 Ft
3 vagy több gyermek lakás: 60 m2-tőlház: 90 m2-től 10 000 000 Ft

A CSOK személyi feltételei

Mozaikcsalád

Amennyiben az élettársak nem közös gyermekeik után igénylik a támogatást, akkor külön-külön ki kell számolniuk, hogy saját gyermekeik után mekkora összegre jogosultak, és a kettő közül a magasabbat vehetik fel. Ha közös gyermek is van, akkor őt e számítás
során csak az egyik szülő veheti figyelembe. Házasoknál nincs ilyen szabály, azaz a két fél előző kapcsolatából született gyermekek száma összeadódik.

Gyermek

A támogatást meglévő, vagy vállalt gyermekek után lehet igénybe venni. Egy vállalt gyermek megszületésére 4 év áll rendelkezésre, míg két gyermek megszületésére 8 év. Használt lakás vásárlása és bővítése esetén maximum 2 gyermek vállalása lehetséges.
Új lakás vásárlása és építése esetén azonban 3 gyermek is vállalható. Ekkor egységesen 10 év áll rendelkezésre a vállalt gyermek(ek) teljesítésére a meglévő gyermekek számától függetlenül.

OEP és NAV

A CSOK igényléshez szükséges 30 napnál nem régebbi NAV köztartozás mentességet igazoló dokumentum, illetve legalább 180 napos (10 millió Ft-os CSOK esetében 2 éves) folyamatos TB jogviszonyról kiállított OEP igazolás. Az előírt egészségbiztosítási időtartamba
a külföldi TB is beleszámít, de az igényléskor már a magyar TB jogosultság fennállása szükséges.

Életkor

Meglévő gyermekek után igényelt támogatásra nincs életkori korlát. A jövőben születendő gyermek(ek)re igényelt CSOK-hoz házastársi kapcsolat szükséges, és a házastársak legalább egyike az igényléskor nem töltheti be a 40. életévét.

Eladó-Vevő

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénylésekor az egyik fő szempont, hogy az eladó és a vevő egymás közeli hozzátartozói vagy élettársak nem lehetnek. Közeli hozzátartozónak számít a szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér és a házastárs.

Büntetlen előélet

Az igénylők egyike sem lehet büntetett előéletű, és ezt Erkölcsi bizonyítvánnyal szükséges igazolni.

A CSOK ingatlan feltételei

Felhasználhatóság és vételár

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény felhasználható

 • 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás építéséhez, VAGY
 • 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlásához, VAGY
 • használt lakás vásárlásához VAGY
 • meglévő ingatlan bővítéséhez,

amennyiben az ingatlan megfelel az alábbiaknak:

 • 12 m2-es szobával, fürdővel, WC-vel,
 • közműves villamos energia szolgáltatással,
 • egyedi fűtéssel rendelkezik, valamint
 • a szennyvízelvezetés, amennyiben nem közműves, akkor egyedileg megoldott, továbbá
 • ha nincs közműves ivóvíz, akkor legalább ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Maximális vételár A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015. júliusa óta igényelhető használt lakás vásárlására is, de ebben az esetben az ingatlannak meg kell felelnie a szabályozásban foglalt maximális vételárnak, amely maximum 35 000 000
Ft lehet.

Ingatlan tulajdonhoz kapcsolódó

A CSOK-os ingatlanban kizárólag az igénylők szerezhetnek tulajdont. Továbbá házastársak, élettársak esetén az ingatlanban mindkét félnek tulajdont kell szereznie.

Új lakás vásárlása és építése esetén a CSOK-os ingatlanon kívül az igénylőknek bármennyi ingatlanjuk lehet.

Használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén a CSOK-os ingatlanon kívül viszont kizárólag az alábbiaknak megfelelő ingatlantulajdon lehetséges:

 • haszonélvezettel terhelt ingatlanban bármekkora részben,
 • haszonélvezettel nem terhelt ingatlanban az igénylőknek együttesen összesen maximum 50%-os részben lehet tulajdona.

5 éven belül eladott ingatlan

Új lakás vásárlása és építése esetén nem vizsgálják, hogy volt-e az igénylőknek 5 éven belül eladott ingatlana.

Használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén az 5 éven belül eladott ingatlan vételárát fel kell használni a CSOK-os ingatlanhoz.

Lakásbiztosítás

Az állam 10 évre jelzálogjogot jegyez be a vissza nem térítendő támogatás fejében, és erre az időszakra az érintett ingatlanra lakásbiztosítást is kötelező kötni.

Korábban kapott CSOK vagy régebbi szocpol

A fenti táblázatokban szereplő CSOK összeget csökkenteni kell a korábban kapott vissza nem térítendő lakáscélú támogatások összegével. Ha például valaki egy gyermekre már igénybe vett 600 000 Ft támogatást, és most második gyermekére is igényelné, akkor
egy másik használt lakás vásárlása esetén 830 000 Ft jár (2 gyermek után a támogatás 1 430 000 Ft – korábbi CSOK 600 000 Ft = 830 000 Ft).

Tudnivalók az adó-visszatérítési kedvezményről

Kizárólag építési telek megvásárlásakor, valamint az építkezés költségeinek finanszírozásakor felmerülő ÁFA igényelhető vissza. A felépülő ingatlan hasznos alapterülete lakás esetén maximum 150 négyzetméter, míg családi ház esetén maximum 300 négyzetméter
lehet. Az adó-visszatérítési támogatás összege a megfizetett ÁFA összege, de maximum 5 millió Ft lehet. Az elszámolható számlák dátuma nem lehet korábbi, mint 2015. január 1. Fontos, hogy a 2015. január 1-jei dátum a számlákra vonatkozóan csak az áfa-visszaigénylésre
vonatkozik. Az építkezéshez elfogadható legrégebbi számla dátuma az építési engedély kiadását maximum hat hónappal előzheti meg. A fentieken túl meg kell felelned a CSOK támogatásra vonatkozó OEP és NAV igazolások, valamint az Erkölcsi bizonyítvány feltételeknek.

Szakértőink szívesen állnak rendelkezésedre a CSOK-kal, és a lakáshitellel kapcsolatos kérdésekben is. Első lépésként töltsd ki a CSOK kalkulátort, és nézd meg, hogy jogosult vagy-e a támogatásra. Ezt követően lehetőséged van megnézni, hogy milyen feltételekkel tudod a Családi Otthonteremtési Kedvezmény lakáshitellel kiegészíteni.

Szeretnéd, ha kalkulátorunk megmondaná, mennyi állami támogatást kaphatsz?

Használd ingyenes CSOK kalkulátorunkat, és tudd meg, mennyi otthonteremtési kedvezmény jár neked!

SZÁMOLD KI, MENNYI CSOK-OT KAPHATSZ!